Αρχική > "Πάσα στα θρανία" στην ακριτική Κάρπαθο!

"Πάσα στα θρανία" στην ακριτική Κάρπαθο!

Δευτέρα, 01 Οκτωβρίου 2018 05:43

Ανεπανάληπτες ποδοσφαιρικές στιγμές και τη μοναδική εμπειρία να  γνωρίσουν από κοντά τα αγαπημένα τους ινδάλματα, τους  πρωταθλητές Ευρώπης  του 2004, είχαν την ευκαιρία να ζήσουν σήμερα εκατοντάδες μαθητές των σχολείων της ακριτικής Καρπάθου, καθώς και μικροί  ποδοσφαιριστές-μέλη της ακαδημίας του τοπικού Ποσειδώνα, ομάδας που αγωνίζεται στην Α' Κατηγορία της ΕΠΣ Δωδεκανήσου.

Την ακριτική Κάρπαθο επισκέπτονται σήμερα και αύριο, στα πλαίσια  του προγράμματος "Πάσα στα θρανία",  που εξελίσσεται για 2η χρονιά  με συμμετοχή μαθητών από όλη τη χώρα κι εντάσσεται στον ευρύτερο εθνικό αναπτυξιακό σχεδιασμό της Ε.Π.Ο. υπό τον τίτλο "Μπάλα παντού", ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Ε. Γραμμένος, οι πρωταθλητές  Ευρώπης  του 2004-παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές  Γιώργος  Καραγκούνης, Γιάννης  Γκούμας και  Αντώνης Νικοπολιδης, ο πρόεδρος της ΕΠΣ Δωδεκανήσου και μέλος της Ε.Ε. της ΕΠΟ κ. Παναγιώτης Διακοφώτης, τα μέλη της Ε.Ε. κ.κ. Α. Αντωνίου (Αντιπρόεδρος) και Π. Λασκαράκης (Ταμίας), ο διαιτητής  UEFA Elite Τάσος Σιδηρόπουλος και ο τεχνικός διευθυντής της Ομοσπονδίας κ. Χ.Ζελενιτσας.

Το πρόγραμμα της πρώτης  ημέρας των εκδηλώσεων στο ακριτικό νησί περιελάμβανε επισκέψεις και ομιλίες σε σχολεία και ποδοσφαιρικές ακαδημίες, καθώς και διοργάνωση παιχνιδιών, ασκήσεων τεχνικής και αγώνες.Πρώτος σταθμός ήταν το σχολείο του Διαφανίου, όπου την εκδήλωση  παρακολούθησαν οι μαθητές του δημοτικού σχολείου Διαφανίου  και του γυμνασίου Ολύμπου. Στη συνέχεια ανάλογη εκδήλωση οργανώθηκε στο δημοτικό σχολείο Αρκάσας, όπου η ημέρα ήταν εξαρχής αφιερωμένη στο ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό με προβολή στιγμιοτύπων από το ανεπανάληπτο Euro2004, αλλά και διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων, διεξαγωγή  αγώνων ποδοσφαίρου και έκθεση μαθητικής ζωγραφικής  με κεντρικό τίτλο «όχι στη βία, ναι στη φιλία». Τις εκδηλώσεις  παρακολούθησαν επίσης δάσκαλοι, γυμναστές, προπονητές  και  γονείς  των πιτσιρικάδων…

"Η Ομοσπονδία έχει κοινωνικό πρόσωπο και το αναδεικνύει. Η νησιωτική Ελλάδα είναι μια εντελώς διαφορετική  πλευρά της πατρίδας μας και μας χρειάζεται ακόμα περισσότερο. Εστιάσαμε στις απομακρυσμένες και ακριτικές περιοχές. Μας δίνεται η χαρά της προβολής και διάδοσης του ποδοσφαίρου σε κάθε γωνιά της χώρας. Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό να συνδεθεί ο αθλητισμός με το σχολείο. Τα παιδιά να μυούνται στον αθλητισμό από μικρή ηλικία. Ελπίζουμε η Πολιτεία να μας εισακούσει, έτσι θα συνεισφέρουμε όλοι σε μια καλύτερη κοινωνία, στη θεμελίωση πολιτισμένης εξέδρας στα γήπεδα και σε μια περισσότερο αθλούμενη κοινωνία. Από δω, από την Κάρπαθο, ξεκινούμε φέτος, είμαστε χαρούμενοι γι αυτό και ευχαριστούμε  για τη φιλοξενία και τη συμμετοχή στο πρόγραμμα», ανέφερε στην εισαγωγή του ο πρόεδρος  της Ε.Π.Ο. κ. Γραμμένος."Η χαρά του παιχνιδιού είναι σημαντικότερη από τη νίκη. Είναι η βασικότερη έννοια  στον αθλητισμό. Το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός δίνουν μαθήματα ζωής και διδάσκουν ότι όλα επιτυγχάνονται χάρη στη σκληρή προσπάθεια", είπε στους μικρούς φίλους του ποδοσφαίρου ο Αντώνης Νικοπολίδης.

"Το ποδόσφαιρο είναι πάνω απ΄ όλα αγάπη και πάθος. Το συναίσθημα αυτό μας καθοδηγεί, αλλά  πρέπει σε κάθε περίπτωση να εκφράζεται μέσα σε φίλαθλα πλαίσια",  πρόσθεσε ο Γιώργος Καραγκούνης, που είχε την ευκαιρία να αναλύσει στους μαθητές  στοιχεία που διέπουν τους διαφορετικούς  ρόλους των παικτών στο τερέν.

«Σεβόμαστε τον αντίπαλο και το fair play είναι κυρίαρχο στοιχείο του παιχνιδιού. Ο καλύτερος  κερδίζει στον αθλητισμό, αλλά  πάντοτε μέσα στα  πλαίσια των κανονισμών», συμπλήρωσε  ο Γιάννης Γκούμας.

Μιλώντας στους λιλιπούτειους ποδοσφαιριστές, ο τεχνικός διευθυντής της Ε.Π.Ο. κ. Χ. Ζελενίτσας, υπογράμμισε: «Το πρόγραμμα "πάσα στα θρανία" ξεκίνησε πέρυσι και το Υπουργείο Παιδείας το αγκάλιασε εξαρχής. Ξεκινάμε φέτος από την Κάρπαθο, στην οποία φέτος το καλοκαίρι διοργανώθηκε ένα καταπληκτικό τουρνουά. Προσπαθούμε να δώσουμε άλλη πνοή στο ποδόσφαιρο. Να μάθουμε στα παιδιά να ξεπερνούν τον εαυτό τους, τόσο στα μαθήματα όσο και στον αθλητισμό».   

Τρίτος σταθμός ήταν η ακαδημία ποδοσφαίρου του Ποσειδώνα Καρπάθου, στα Πηγάδια, η οποία αριθμεί περισσότερα από 120 μέλη.

Σε όλα τα παιδιά μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό, που έχει εκπονηθεί ειδικά για τις ηλικές τους, μπάλες ποδοσφαίρου του πρόσφατου μουντιάλ της Ρωσίας, αθλητικό υλικό και φανέλες.Την αυριανή, δεύτερη ημέρα του προγράμματος, εκδηλώσεις θα διοργανωθούν στα σχολεία των Πηγαδίων και του Απερίου, ενώ στην Κάρπαθο θα ταξιδεύσουν για να συμμετάσχουν και μαθητές από τη γειτονική Κάσο.

Το πρόγραμμα "Μπάλα παντού"

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία υλοποιεί, υπό τον τίτλο «Μπάλα παντού», το μακρόπνοο στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης του ποδοσφαίρου σε όλη τη χώρα, προσβλέποντας στη διάδοση των ευγενών αξιών του Ποδοσφαίρου σε πλατιά κοινωνικά στρώματα και την οργανωμένη αγωνιστική ανάπτυξή του προς όφελος του ίδιου του αθλήματος και της κοινωνίας.

Ξεχωριστή θέση στον στρατηγικό σχεδιασμό της Ε.Π.Ο. έχει το πρόγραμμα "πάσα στα θρανία", το οποίο εξελίσσεται για δεύτερη χρονιά σε σχολεία όλης της χώρας.

Το πρόγραμμα διοργανώνεται με την αγαστή συνεργασία των Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων της χώρας, δεκάδων κοινωνικών φορέων και ειδικών, καθώς και του οργανωμένου ποδοσφαιρικού δικτύου της χώρας: του εξειδικευμένου κι εκπαιδευμένου ανθρώπινου δυναμικού της, αλλά κι εθελοντών που αγαπούν το ποδόσφαιρο.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα "Μπάλα παντού", ΕΔΩ

   
 • ΟΠΑΠ
 • VODAFONE
 • Nike
 • Volton
 • Avance
 • Prince Oliver
 • Coffe Berry
 • Digital Minds
 • AMISTIM
 • Ostracon
 • Medicin