Αρχική > Ε.Π.Ο. > Προγράμματα

Προγράμματα

 

Hello Football Friend

Σειρά εκδηλώσεων στο πλαίσιο του αναπτυξιακού προγράμματος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας «Hello Football Friend», που είναι συνώνυμο του Hellenic Football Federation, διοργανώνονται από τις ΕΠΣ.
Το συγκεκριμένα πρόγραμμα εντάσσεται στο πλάνο της Ε.Π.Ο. «Μπάλα Παντού» και σε αυτό συμμετέχουν αγόρια και κορίτσια ως 14 ετών, μέλη ποδοσφαιρικών ακαδημιών, άτομα με ειδικές ανάγκες, τοπικοί κοινωνικοί φορείς και οργανωμένες δομές προσφύγων.
Οι εκδηλώσεις του προγράμματος «Hello Football Friend» περιλαμβάνουν τουρνουά ποδοσφαίρου, ομιλίες σχετικά με την κοινωνική διάσταση του ποδοσφαίρου και διδασκαλία των μυστικών του αθλήματος από έμπειρους εκπαιδευτές της Ομοσπονδίας.
Κεντρικός στόχος των εκδηλώσεων είναι η προσέλκυση στο ποδόσφαιρο αγοριών και κοριτσιών, καθώς επίσης ατόμων από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, και η δημιουργία -σε τοπικό επίπεδο- ισχυρών δεσμών ανάμεσα στους θεσμικούς φορείς του αθλήματος, τους λοιπούς κοινωνικούς εταίρους και την ελληνική οικογένεια, προκειμένου το ποδόσφαιρο να έχει ευρύτερη ανάπτυξη και να προχωρήσει στη δημιουργία μιας νέας γενιάς αθλητών και φιλάθλων.

Έναρξη προγράμματος 2016.

It' s a woman's game

Άρωμα γυναίκας δίνει η Ε.Π.Ο. στο ποδόσφαιρο με το εξειδικευμένο πρόγραμμα «It's a woman's game», το οποίο στοχεύει στη διάδοση του αθλήματος στον γυναικείο πληθυσμό.
Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως στις μικρότερες φίλες του ποδοσφαίρου, έτσι ώστε να ενταχθούν ομαλά και οργανωμένα στο χώρο και να λάβουν την κατάλληλη εκπαίδευση, όταν παρίσταται αυτή η ανάγκη, για την ανάπτυξη του ταλέντου τους.

Στο πλαίσιο του προγράμματος υλοποιούνται ποικίλες και συχνές δράσεις ανά την επικράτεια, όπως:
-Γυναικεία φεστιβάλ ποδοσφαίρου
-Αναπτυξιακά τουρνουά στις μικρές ηλικίες
-Ειδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια για την προσέγγιση των οικογενειών και την ενημέρωσή τους για τα οφέλη του ποδοσφαίρου
-Κίνητρα στις γυναίκες για συμμετοχή στις σχολές προπονητών UEFA/Ε.Π.Ο.

Έναρξη προγράμματος 2017.

Πάσα στα θρανία (Pass to School)

Το πρόγραμμα «Πάσα στα θρανία» είναι το πρώτο εγκεκριμένο σχολικό πρόγραμμα από το αρμόδιο Υπουργείο που εκπονείται από την ΕΠΟ και υλοποιείται σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό προσωπικό.
Περιλαμβάνει επισκέψεις και ομιλίες αναφορικά με το «ευ αγωνίζεσθαι» από διακεκριμένους ποδοσφαιριστές, προπονητές και εκπαιδευτές σε δεκάδες σχολεία, κυρίως από την περιφέρεια, συμπεριλαμβανομένων ειδικών, μειονοτικών και διαπολιτισμικών μονάδων.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Ομοσπονδία προχώρησε στην έκδοση ενός πρωτότυπου σχολικού εγχειριδίου, το οποίο περιέχει προσωπικές συμβουλές πρώην και νυν διεθνών παικτών, θέματα διατροφής, άσκησης, ψυχολογίας, εκτεταμένες αναφορές στις ειδικές μορφές ποδοσφαίρου (Άμμου, Σάλας), στο γυναικείο ποδόσφαιρο, καθώς επίσης ένα αλφαβητάρι κοινωνικών μηνυμάτων!
Επιπλέον σημεία του προγράμματος είναι η φιλοξενία μαθητών στις αθλητικές εγκαταστάσεις των Εθνικών Ομάδων, η πρόσκλησή τους σε αγώνες των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων, η αποστολή αθλητικού υλικού σε εκατοντάδες ολιγοθέσια και δυσπρόσιτα σχολεία της χώρας και η πρόβλεψη για μαθητικούς ποδοσφαιρικούς διαγωνισμούς.
Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία υπολογίζει ότι το πρόγραμμα «Πάσα στα θρανία» έχει απευθυνθεί έως τώρα σε περισσότερους από 12.000 μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου, θέτοντας ως πρωταρχικούς στόχους τη σωστή ποδοσφαιρική εκπαίδευση εντός κι εκτός σχολικού περιβάλλοντος, τη μετάδοση των ευγενών αξιών του ποδοσφαίρου και την αγαστή συνεργασία της Ομοσπονδίας με τους αρμόδιους φορείς και το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας προς όφελος του παιχνιδιού και της κοινωνίας.

Έναρξη προγράμματος 2017.

Same Field

Πρόγραμμα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας με στόχο την ανάδειξη της κοινωνικής διάστασης του αθλήματος, την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών συμμετοχής σε αυτό για όλους και την ενίσχυση του εθελοντισμού στο χώρο του ποδοσφαίρου.
Απευθύνεται σε πρόσφυγες/μετανάστες, άτομα με ειδικές ανάγκες, παιδιά θύματα βίας, φτώχιας κι εγκατάλειψης, νεαρούς κρατούμενους, άτομα μεγάλης ηλικίας και όσους συνανθρώπους μας αισθάνονται ή είναι κοινωνικά απομονωμένοι, προκειμένου να επιτευχθεί σταδιακά  η ενσωμάτωσή τους στη μεγάλη οικογένεια του ποδοσφαίρου. 
Στο πλαίσιο του προγράμματος, επιδιώκονται και συνάπτονται συνεργασίες με κινήσεις εθελοντών, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, φιλανθρωπικά ιδρύματα, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και κυβερνητικούς φορείς.  
Άλλωστε, όπως φανερώνει και ο τίτλος του προγράμματος, είμαστε όλοι στο ίδιο γήπεδο. Στο γήπεδο της ζωής!

Έναρξη προγράμματος 2017.

Play Enjoy Learn

Σκοπός του προγράμματος, στο πλαίσιο του UEFA Grassroots Charter, είναι η ενιαία εκπαίδευση παικτών Κ-12, υπεύθυνων ακαδημιών, γονέων και εθελοντών. Περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις, όπως διοργάνωση αναπτυξιακών περιφερειακών τουρνουά και λειτουργία σχολών UEFA D.
Ειδικότερα για τις σχολές UEFA D, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία σχεδίασε τη λειτουργία 12ωρων επιμορφωτικών σεμιναρίων (χωρίς οικονομική επιβάρυνση), συνδυάζοντας την παρουσίαση θεωρητικών διαλέξεων οργάνωσης και λειτουργίας ακαδημιών ποδοσφαίρου, καθώς επίσης επιδείξεων προπονητικών μονάδων για ηλικίες κάτω των 12 ετών.
Προσφορά πρώτων βοηθειών, οργάνωση ακαδημίας, κώδικας συμπεριφοράς, πολιτική για την παιδική κακοποίηση, ψυχολογία και παρακίνηση νέων αθλητών είναι ανάμεσα στα θέματα των επιμορφωτικών σεμιναρίων, με την Ομοσπονδία να στοχεύει στην ενιαία εκπαίδευση όλων των εμπλεκομένων στη λειτουργία μιας ποδοσφαιρικής ακαδημίας.

Έναρξη προγράμματος 2018. 

Football is Medicine

Σε συνεργασία με τη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα χρησιμοποιηθεί το ποδόσφαιρο ως μέσο βελτίωσης της υγείας πολιτών (ανδρών και γυναικών) 40-60 ετών με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης μη μεταδιδόμενων νοσημάτων (πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την UEFA).

Στόχοι:
1. Η ανάδειξη της συμβολής του ποδοσφαίρου στην βελτίωση της υγείας του Ελληνικού πληθυσμού και υποστήριξης του Ελληνικού συστήματος υγείας,
2. Η αναβάθμιση του επιστημονικού χώρου «Άσκηση και υγεία» και συγκεκριμένα του κινήματος «η άσκηση είναι φάρμακο» μέσω της χρησιμοποίησης του μοντέλου του ποδοσφαίρου γι' αυτό τον σκοπό.
3. Κατανόηση της σχέσης δόσης-απόκρισης μεταξύ του ποδοσφαίρου αναψυχής (Recreational Football Training, RFT) και των μεταβολικών, καρδιαγγειακών και μυοσκελετικών προσαρμογών μεσηλίκων Ελλήνων που παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης μη-μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Ενέργειες:
i. Πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος σε τέσσερις πόλεις της περιφέρειας με βάση την υλικοτεχνική υποδομή και τους ανθρώπινους πόρους που διαθέτουν.
ii. Ανάπτυξη μελέτης με προτάσεις-κατευθύνσεις και αποτελεσματική εφαρμογή των προγραμμάτων «το ποδόσφαιρο είναι φάρμακο» (Football is Medicine) για ενήλικες άνω των 40 ετών από πτυχιούχους γυμναστές.
iii. Διάχυση της παραγόμενης γνώσης και πληροφορίας από το πρόγραμμα που σχετίζεται με την αποτελεσματικότητα, ασφάλεια, οικονομική απήχηση και πρακτική εφαρμογή του σε φορείς που σχετίζονται με αυτό όπως φορείς που δημιουργούν πολιτικές υγείας, κυβερνητικούς φορείς, ασφαλιστικούς φορείς, αθλητικούς οργανισμούς, ποδοσφαιρικούς συλλόγους και την επιστημονική κοινότητα.
iv. Εκπαίδευση πτυχιούχων γυμναστών που θα υλοποιήσουν τα επιλεγμένα προπονητικά πλάνα του προγράμματος. Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί στις αθλητικές εγκαταστάσεις της ΕΠΟ στην Αθήνα από τη ΣΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
v. Ανάπτυξη εγχειριδίου για την εκπαίδευση πτυχιούχων γυμναστών στην υλοποίηση της προπονητικής διαδικασίας καθώς και άλλων επαγγελματιών υγείας για την υποστήριξη της ιατρικής κάλυψης και διαχείρισης των προγραμμάτων «το ποδόσφαιρο είναι υγεία» (Football is Medicine).

Έναρξη προγράμματος 2018. 

UEFA Exchange Program

Πρόγραμμα της UEFA για την περαιτέρω εκπαίδευση των υποψήφιων προπονητών της ανώτατης κατηγορίας διπλώματος (PRO) όλων των Ομοσπονδιών-μελών.

UEFA Study Group

Ειδικά επιμορφωτικά σεμινάρια της UEFA για την εκπαίδευση και εξειδίκευση εκπαιδευτών, προπονητών, στελεχών και εργαζομένων των Ομοσπονδιών-μελών  με στόχο την ανάπτυξη ειδικών τομέων, όπως είναι:

Η φυσική κατάσταση στο ποδόσφαιρο
Η ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στις μικρές ηλικίες
Η προπονητική στις υποδομές
Οι σχέσεις ποδοσφαίρου-κοινωνίας
Το γυναικείο ποδόσφαιρο
Η ενσωμάτωση & εκπαίδευση των προσφύγων μέσω του ποδοσφαίρου
Ο εθελοντισμός

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία παίρνει μέρος  στο συγκεκριμένο πρόγραμμα από την πρώτη χρονιά υλοποίησής του, δηλώνοντας -στον τελευταίο διετή κύκλο- συμμετοχή σε σεμινάρια που αφορούν τη φυσική κατάσταση, την προπονητική στις υποδομές, την ανάπτυξη των φυτωρίων και τη σχέση ποδοσφαίρου-προσφύγων.


(Bλέπε ενότητα «Αρχείο εκδηλώσεων)

   
 • ΟΠΑΠ
 • VODAFONE
 • Nike
 • Avance
 • Prince Oliver
 • Metropolitan
 • Callista
 • Coffe Berry
 • Digital Minds
 • Kosmoiatriki
 • AMISTIM
 • Ostracon
 • EthicSport
 • Medicin