Αρχική > Ε.Π.Ο. > Προγράμματα

Προγράμματα

 

Hello Football Friend

Πρόγραμμα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, στο πλαίσιο του UEFA Grassroots Charter,  με στόχο την προώθηση του αθλήματος στις μικρές ηλικίες (σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας 6-14 ετών) βάσει των αρχών του «ευ αγωνίζεσθαι». Το πρόγραμμα, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις Ε.Π.Σ. και τους τοπικούς φορείς, περιλαμβάνει ελεύθερο ποδόσφαιρο, ψυχοκινητικά παιχνίδια και ενημερωτικά σεμινάρια από τους επιστημονικούς συνεργάτες της Ομοσπονδίας. Έναρξη προγράμματος 2016.

Training the future

Ειδικό πρόγραμμα που σχεδίασε και υλοποιεί η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, έπειτα από έγκριση της UEFA (πρόγραμμα Elite Youth Player Development),  και έχει ως αντικείμενο την  εκπαίδευση των προπονητών ακαδημιών, Ενωσιακών προπονητών και νεαρών επίλεκτων παικτών Κ-13 έως Κ-16 (αγόρια και κορίτσια) μέσω αναπτυξιακών τουρνουά και μαθημάτων -πρακτικών και θεωρητικών- από έμπειρους εκπαιδευτές της UEFA και της Ε.Π.Ο., συνδυάζοντας δράσεις που αναδεικνύουν την κοινωνική διάσταση του αθλήματος και συνδέουν το ποδόσφαιρο με την πολιτιστική μας κληρονομιά. Έναρξη προγράμματος 2017.

Όλες για το παιχνίδι (It' s a woman's game)

Δράσεις της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας στο πλαίσιο αναπτυξιακού προγράμματος της UEFA (Women's Football Development Programme) με στόχο τη διάδοση του γυναικείου ποδοσφαίρου, μέσα από ποικίλες εκδηλώσεις, όπως:

Αναπτυξιακά τουρνουά στις μικρές ηλικίες
Ειδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια από επιστήμονες του χώρου
Προβολή του αθλήματος στον γυναικείο πληθυσμό
Γυναικεία φεστιβάλ ποδοσφαίρου
Κίνητρα στις γυναίκες για συμμετοχή στις σχολές προπονητών UEFA/Ε.Π.Ο.
Κίνητρα στα γυναικεία σωματεία για εγγραφή νέων δελτίων παικτριών

Έναρξη προγράμματος 2017.


Πάσα στα θρανία

Το πρόγραμμα «Πάσα στα θρανία» είναι το πρώτο εγκεκριμένο σχολικό πρόγραμμα από το αρμόδιο Υπουργείο που εκπονείται από την Ε.Π.Ο. και υλοποιείται σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό προσωπικό. Περιλαμβάνει επισκέψεις και ομιλίες αναφορικά με το «ευ αγωνίζεσθαι» και τις άλλες ευγενείς αξίες του ποδοσφαίρου από διακεκριμένους ποδοσφαιριστές, όπως είναι οι πρωταθλητές Ευρώπης 2004, προπονητές και εκπαιδευτές σε δεκάδες Δημοτικά Σχολεία, κυρίως από την περιφέρεια, συμπεριλαμβανομένων ειδικών, μειονοτικών και διαπολιτισμικών μονάδων σε ποσοστό άνω του 20%.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Ομοσπονδία προχώρησε στην έκδοση ενός πρωτότυπου σχολικού εγχειριδίου, φιλικού προς τους νεαρούς μαθητές, το οποίο περιέχει προσωπικές ιστορίες και συμβουλές πρώην και νυν διεθνών παικτών, θέματα διατροφής, άσκησης, ψυχολογίας, εκτεταμένες αναφορές στην ιστορική διαδρομή του αθλήματος, στις ειδικές μορφές ποδοσφαίρου (Άμμου, Σάλας) και στο γυναικείο ποδόσφαιρο, καθώς επίσης πλήθος κοινωνικών μηνυμάτων.

Εκτός των επισκέψεων, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία σχεδιάζει να αποστείλει σχολικά εγχειρίδια, μπάλες ποδοσφαίρου και φανέλες σε εκατοντάδες ολιγοθέσια και δυσπρόσιτα Δημοτικά Σχολεία της χώρας, ώστε να προσφερθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές, που διαμένουν σε ακριτικές, νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές, η χαρά της άθλησης και της ποδοσφαιρικής ενημέρωσης, πάντα σε συνεργασία και υπό την εποπτεία των Διευθυντών και γυμναστών των Σχολείων.

Επιπλέον σημεία του προγράμματος είναι η φιλοξενία μαθητών στις αθλητικές εγκαταστάσεις των Εθνικών Ομάδων, η πρόσκλησή τους σε αγώνες των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων και η πρόβλεψη για μαθητικούς ποδοσφαιρικούς διαγωνισμούς, δίνοντας στους μικρούς φίλους του αθλήματος την ευκαιρία να διοχετεύσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους και να αφήσουν με αυτόν τον τρόπο το αποτύπωμά τους στην ποδοσφαιρική ιστορία της χώρας.

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία υπολογίζει ότι το πρόγραμμα «Πάσα στα θρανία» θα απευθυνθεί συνολικά σε περισσότερους από 6.500 μαθητές Δημοτικού έως τη λήξη του σχολικού έτους 2017-2018, θέτοντας ως πρωταρχικούς στόχους τη σωστή ποδοσφαιρική εκπαίδευση εντός κι εκτός σχολικού περιβάλλοντος, τη μετάδοση των ευγενών αξιών του ποδοσφαίρου και την αγαστή συνεργασία της Ομοσπονδίας με τους αρμόδιους φορείς και το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας προς όφελος του παιχνιδιού και της κοινωνίας. Έναρξη προγράμματος 2017.

Same Field

Πρόγραμμα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, στο πλαίσιο του UEFA Grassroots Charter,  με στόχο την ανάδειξη της κοινωνικής διάστασης του αθλήματος και της εξασφάλισης ίσων ευκαιριών συμμετοχής σε αυτό για όλους! Απευθύνεται σε πρόσφυγες, παιδιά με ειδικές ικανότητες, νεαρούς κρατούμενους, ηλικιωμένους και όσους συνανθρώπους μας αισθάνονται ή είναι κοινωνικά απομονωμένοι. Συνεργασίες με κινήσεις εθελοντών, φιλανθρωπικά ιδρύματα, Πανεπιστήμια, κυβερνητικούς φορείς. Έναρξη προγράμματος 2017.

Play Enjoy Learn

Σκοπός του προγράμματος, στο πλαίσιο του UEFA Grassroots Charter, είναι η ενιαία εκπαίδευση παικτών Κ-12, υπεύθυνων ακαδημιών, γονέων και εθελοντών. Περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις όπως καταγραφή και κατηγοριοποίηση όλων των ακαδημιών που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα υποδομής των ΕΠΣ, διοργάνωση αναπτυξιακών περιφερειακών τουρνουά, εκπόνηση ενιαίου πλάνου λειτουργίας των ακαδημιών και λειτουργία σχολών UEFA D. Έναρξη προγράμματος 2018. 

Football is Medicine

Σε συνεργασία με τη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα χρησιμοποιηθεί το ποδόσφαιρο ως μέσο βελτίωσης της υγείας πολιτών (ανδρών και γυναικών) 40-60 ετών με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης μη μεταδιδόμενων νοσημάτων (πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την UEFA). Έναρξη προγράμματος 2018. 

Στόχοι:
1. Η ανάδειξη της συμβολής του ποδοσφαίρου στην βελτίωση της υγείας του Ελληνικού πληθυσμού και υποστήριξης του Ελληνικού συστήματος υγείας,
2. Η αναβάθμιση του επιστημονικού χώρου «Άσκηση και υγεία» και συγκεκριμένα του κινήματος «η άσκηση είναι φάρμακο» μέσω της χρησιμοποίησης του μοντέλου του ποδοσφαίρου γι' αυτό τον σκοπό.
3. Κατανόηση της σχέσης δόσης-απόκρισης μεταξύ του ποδοσφαίρου αναψυχής (Recreational Football Training, RFT) και των μεταβολικών, καρδιαγγειακών και μυοσκελετικών προσαρμογών μεσηλίκων Ελλήνων που παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης μη-μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Ενέργειες:
i. Πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος στις πόλεις των Ιωαννίνων, Κοζάνης, Λειβαδιάς και Ξάνθης με βάση την υλικοτεχνική υποδομή και τους ανθρώπινους πόρους που διαθέτουν οι συγκεκριμένες πόλεις.
ii. Ανάπτυξη μελέτης με προτάσεις-κατευθύνσεις και αποτελεσματική εφαρμογή των προγραμμάτων «το ποδόσφαιρο είναι φάρμακο» (Football is Medicine) για ενήλικες άνω των 40 ετών από πτυχιούχους γυμναστές.
iii. Διάχυση της παραγόμενης γνώσης και πληροφορίας από το πρόγραμμα που σχετίζεται με την αποτελεσματικότητα, ασφάλεια, οικονομική απήχηση και πρακτική εφαρμογή του σε φορείς που σχετίζονται με αυτό όπως φορείς που δημιουργούν πολιτικές υγείας, κυβερνητικούς φορείς, ασφαλιστικούς φορείς, αθλητικούς οργανισμούς, ποδοσφαιρικούς συλλόγους και την επιστημονική κοινότητα.
iv. Εκπαίδευση πτυχιούχων γυμναστών που θα υλοποιήσουν τα επιλεγμένα προπονητικά πλάνα του προγράμματος. Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί στις αθλητικές εγκαταστάσεις της ΕΠΟ στην Αθήνα από τη ΣΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
v. Ανάπτυξη εγχειριδίου για την εκπαίδευση πτυχιούχων γυμναστών στην υλοποίηση της προπονητικής διαδικασίας καθώς και άλλων επαγγελματιών υγείας για την υποστήριξη της ιατρικής κάλυψης και διαχείρισης των προγραμμάτων «το ποδόσφαιρο είναι φάρμακο» (Football is Medicine).

UEFA Exchange Program

Πρόγραμμα της UEFA για την περαιτέρω εκπαίδευση των υποψήφιων προπονητών της ανώτατης κατηγορίας διπλώματος (PRO) όλων των Ομοσπονδιών-μελών.

UEFA Study Group

Ειδικά επιμορφωτικά σεμινάρια της UEFA για την εκπαίδευση και εξειδίκευση εκπαιδευτών, προπονητών, στελεχών και εργαζομένων των Ομοσπονδιών-μελών  με στόχο την ανάπτυξη ειδικών τομέων, όπως είναι:

Η φυσική κατάσταση στο ποδόσφαιρο
Η ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στις μικρές ηλικίες
Η προπονητική στις υποδομές
Οι σχέσεις ποδοσφαίρου-κοινωνίας
Το γυναικείο ποδόσφαιρο
Η ενσωμάτωση & εκπαίδευση των προσφύγων μέσω του ποδοσφαίρου
Ο εθελοντισμός

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία παίρνει μέρος  στο συγκεκριμένο πρόγραμμα από την πρώτη χρονιά υλοποίησής του, δηλώνοντας -στον τελευταίο διετή κύκλο- συμμετοχή σε σεμινάρια που αφορούν τη φυσική κατάσταση, την προπονητική στις υποδομές, την ανάπτυξη των φυτωρίων και τη σχέση ποδοσφαίρου-προσφύγων.


(Bλέπε ενότητα «Αρχείο εκδηλώσεων)

   
 • ΟΠΑΠ
  ΧΡΥΣΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ
 • VODAFONE
  ΧΡΥΣΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ
 • Nike
  ΧΟΡΗΓΟΣ
 • Ζενίθ
  ΧΟΡΗΓΟΣ
 • Avance
  ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ
 • Prince Oliver
  ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ
 • Metropolitan
  ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ
 • Vdel
  ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΣ
 • AMISTIM
  ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΣ
 • Ostracon
  ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΣ
 • Human Tecar
  ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΣ
 • EthicSport
  ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΣ
 • Αποστολή
  ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΚΕ